Evenimente

26-02-2015 › Umorul și libertatea de expresie

Problema dreptului la libera exprimare a fost readusă în discuţie joi, 26 ianuarie a.c., sub genericul Umorul și libertatea de expresie, cu prilejul unei întâlniri cu scritori, membri ai Clubului Umoriştilor Constănţeni şi ai Cenaclului literar „Mihail Sadoveanu", organizată la sediul Universităţii. Alături de oamenii de litere s-au aflat membrii ai Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina şi invitaţii acestora, elevii olimpici ai Liceului din Căuşeni (Republica Moldova), conduşi de inimosul profesor Valeriu Ostaş, director al Casei Limbii Române, din aceiaşi localitate.

Pornind de la întrebarea „mai există sau nu subiecte tabu?", Dan Norea, preşedintele Clubului Umoriştilor Constănţeni, a deschis lucrările, susţinând dreptul la libera exprimare, dar subliniind că libertatea de expresie trebuie să fie un permanent subiect de reflecţie pentru oricine se manifestă în spaţiul public.

A urmat un „recital" de epigrame, poezie umoristică şi scrieri satirice, susţinut de renumiţi umorişti constănţeni precum: Costache Tudor, redactorul şef al revistei „Agora", Ananie Gagniuc, Ion Tiţa Călin, Ion Ruse, Petru Brumă, Liviu Kaiter, Constantin Iordan, Ana Ruse, Claudiu Val Contevici, Roland Voinescu, dovedind că, fără să devină ofensator, umorul înseamnă inteligenţă, optimism, energii pozitive, speranţe de mai bine şi, de ce nu, o strategie de supraviețuire.

În final, lector dr. Traian Brătianu, cunoscut jurnalist şi scriitor, a vorbit despre caricaturişti celebri şi opera lor, susţinând prezentarea cu imagini din ultima sa apariţie editorială, volumul intitulat Umor şi umorişti dobrogeni – o istorie a umorului din spaţiul transdunărean (Editura Fundaţiei „Andrei Şaguna", Constanţa, 2015).

Prețuiți pentru valoarea umoristică și literară a operei, autorii constănţeni au fost aplaudați călduros de studenți, profesori, scriitori şi alţi invitaţi ai Universităţii, convinşi, odată în plus, că umorul este o expresie a libertății și fericirii interioare.

Evenimentul, ca și cele precedente conexe cu el, a fost apreciat de participanți ca fiind „caracteristic spiritualităţii şaguniste", înscriindu-se în seria tradiționalelor manifestări organizate de Universitatea „Andrei Şaguna".

„Locuitorii arealului balcanic al Sudului, implicit românii din Dobrogea – a spus scriitorul constanţean Ovidiu Dunăreanu, membru al Uniunii Scriitorilor din România – sunt plini de humor, apanajul oamenilor inteligenţi. Nu mă refer la ironie, care implică aroganţă şi xenofobie, pentru că trebuie să respectăm valorile spirituale ale tuturor. Mă refer la autoironie, cea mai bună formă a humorului. Universitatea „Andrei Şaguna" face un act de cultură remarcabil, un gest de mare valoare educaţională pentru studenţii săi, cu rezonanţe în viitor. Atunci când vor părăsi Universitatea, tinerii vor purta imaginea valorii istorice şi culturale a acestor locuri".