Evenimente

24-02-2015 › Universitatea „Andrei Şaguna” aduce în dezbatere libertatea de expresie

Universitatea „Andrei Şaguna" continuă seria manifestărilor dedicate problemelor grave și intens controversate care preocupă lumea contemporană.

La începutul lunii februarie, personalităţi ale Științelor Juridice au dezbătut împreună cu studenţii şi profesorii şagunişti, în cadrul unei Mese Rotunde, problema securităţii naţionale şi a libertăţilor individuale, iar în cursul acestei săptămâni discuţiile s-au purtat în jurul unui subiect la fel de fierbinte, intens dezbătut în comunitatea internațională: libertatea de expresie şi limitele ei.

Dezbaterile asupra temei au debutat marţi, 24 februarie, cu workshopul Libertate de exprimare vs. fundamentalism religios, ai cărui protagoniști au fost elevi ai Liceului Teoretic „Traian", studenți șaguniști și profesori din cele două instituții de învățământ.

Având ca bază de discuţie tragicul eveniment de la Paris, atacul extremiştilor islamiști asupra redacţiei revistei saptămânale de satiră „Charlie Hebdo" soldat cu 12 morţi, problemele abordate în cursul dezbaterilor, moderate de profesorii Facultăţii de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității „Andrei Șaguna", au evoluat în jurul a două probleme fundamentale: practicarea libertăţii de expresie fără limite sau doar în limitele pe care le impun legea, cutumele locale ori naţionale şi buna cuviinţă.

În pofida inerentelor divergențe de opinie care au stimulat dialogul, pe parcursul căruia s-a remarcat maturitatea, fermitatea convingerilor şi bunul simţ care au caracterizat intervenţiile tinerilor, au fost extrase o serie de concluzii incontestabile: principiul libertății de exprimare este foarte generos, dar uneori poate fi folosit abuziv; libertatea de exprimare nu trebuie privită în abstract ci, conform principiului "Libertatea ta se oprește acolo unde începe a mea", are anumite limite, pe care le găsim chiar în textul Constituției României, unde se pecizează că libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine, fiind interzise de lege îndemnul la ură națională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violență publică, precum și manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.

La final, prof. Constantin Caracoti, directorul Liceului Teoretic „Traian, a apreciat iniţiativa universităţii şaguniste, nivelul şi calitatea dezbaterii, concluzionând: „Indiferent de ce se întâmplă, valorile noastre nu se vor schimba pentru că noi credem în libertatea de expresie şi libertatea religioasă, dar în limitele care ţin de civilizaţie, cu respect pentru valorile culturale şi spirituale ale celui de lângă noi, ale fiecărei naţii".